писатисѧ

писатисѧ
ПИ|САТИСѦ (132), ШОУСѦ, ШЕТЬСѦ гл.
1.Страд. к писати в 1 знач.:

ельма писашесѧ грамота на оземьствие и ѿ б҃а свыше ѿвѣтъ болѣзни носѧще. и рука пишющаго оземьствиѥ. ѹдержасѧ ˫ата. и не можаше писати. трости писальнѣи не дѣиствующи. (ἐγροφετο) ГБ к. XIV, 165б; безл.:

право ѡч҃е симоне не борзо сѧ пишеть. Псалт XIV1 (1), 98 об. (зап.);

|| быть вписанным, записанным. Образн.:

тако провзвѣщае(т) б҃ословець. рече же… ˫ако донелѣ живе(м) пишемсѧ. по възрасту добродѣтели и злобы… аще право аще неправо. тамо праведнѣ истѧзаемо. в д҃нь ѿкрове(н)˫а. ˫ако же рече ап(с)лъ ˫ако свѣтлость блiзь и злое помолчю. еже муку. (γραφόμεϑα) ГБ к. XIV, 209а.

2. Безл. Сообщаться, излагаться (преимущественно о Священном Писании):

И въ ровѣ прѣисподьнимь. ˫ако же пишетьсѧ и въ иiѡвѣ въ земли тьмы вѣчьны˫а. болѣзньно же ѥстьствъмь ѥсть мѣсто то. (γέγραπται) Изб 1076, 132 об.; многѹ же скъ||рбь и мьчатаниѥ [так!] зълии дѹси твор˫ахѹть ѥмѹ въ пещерѣ тои. ѥще же и раны нанос˫аще ѥмѹ ˫ако же и о ст҃ѣмь и велицѣмь антонии пишетьсѧ. ЖФП XII, 37–38; пишеть бо с˫а волю бо˫ащихъс˫а ѥ||го сътворить и мл҃твѹ ихъ ѹслышить. СкБГ XII, 22в–г; то же ПрЛ 1282, 42б; ˫ако же и пишетьсѧ. ѹклонисѧ ѿ зла и створи добро. СбТр XII/XIII, 25 об.; въ главизнѣ книжьнѣи пишетьсѧ ѡ мнѣ. СбЯр XIII2, 22; и ѡблекоша и въ ризѹ червленѹ… ѡ сеи бо пишеть(с). се красенъ въ ѡдежи своѥи нѹжнѣи. КН 1285–1291, 610а; пишетсѧ ка˫а полза чл҃вкѹ аще всь миръ приобрѧщеть а д҃шю свою погѹбить. ПНЧ 1296, 23; пи(ш)ть бо сѧ: г(с)ь мр҃твить и живить и: азъ ѹбию и жити створю. (γέγραπται) ГА XIV1, 209а; бѣ бо плакида мужь праведенъ и мл(с)твъ ѥлинъ же вѣрою. ˫ако же в житии ѥго пишетсѧ. ЧтБГ к. XI сп. XIV2, 91г; сего ради хощеть г(с)ь ѿ˫ати болѣзнь ѿ д҃ша ѥго и дати ѥму крѣпкыхъ користь пишеть бо сѧ ѡ немъ и ты въ кровѣ завѣта своѥго испустилъ ѥси ѹжникы сво˫а ѿ рва, не имуща воды. КТур XII сп. XIV2, 249 об.; пишеть бѡ сѧ старость ч(с)тнаг не мнѡголѣтна. не в числѣ лѣтъ изъчтена ѥсть. сѣдины же суть мдр(с)ть чл҃вкомъ. МПр XIV2, 6; приходиша Русь на Цр҃ьгородъ. ˫ако пишетсѧ в лѣтописаньи Гречьстѣмь. ЛЛ 1377, 6 об. (852); ˫ако же пишетьсѧ. ѹклонисѧ ѿ зла и створи добро. Пр 1383, 50б; пише||ть бо сѧ. страшивыи да не исходить на брань. не можете бо и немощни быти и мужествени. ПНЧ к. XIV, 9в–г; Пишетсѧ въ еуа(г)льи х(с)вѣ. ˫а(к) лопата в руцѣ его. и чисти(т) гумно свое. ГБ к. XIV, 22а; понеже и преданъ гл҃тьсѧ. но и са(м) преданъ сѧ пише(т). (γέγραπται) Там же, 75б; пишеть бо сѧ аще створить чл҃вкъ все ѡправданиѥ согрѣшить (же) въ единомь. в сѣмъ есть повиненъ. СбТр XIV/XV, 194; ˫аже и въ вторѣмь законѣ пишетсѧ. птищь тотъ всь бѣлъ ѥсть и отинудь же не имы на собѣ пьстроты вънутренѧ˫а же его слѣпымъ очи цѣлить. Пал 1406, 93б; пишеть бо сѧ не прелюбы дѣи ни ѹбии. а дв҃дъ обѣ заповѣди престѹпилъ. (γέγραπται) Пч н. XV (2), 86.

3. Страд. к писати в 4 знач.:

иже на дъсъкахъ или на стѣнахъ. да не пишютсѧ образи. (οὐδαμῶς… ἐγχαροττεσϑαι) КР 1284, 162г; Прозвитери ѥп(с)пи ихъ… руцѣ облачать в рукавица. на первѣи же рукавицѣ пишеть(с) рука ˫ако изо обла(к). на лѣвѣи же агнець б҃жии пишеть(с). КВ к. XIV, 206а.

4. Записываться, числиться кемл.:

И плѣньникъ надежа ради възвращѣнь˫а. добрѣ пишетьсѧ наслѣдникъ и рабъ ѥго. (γροφεται) КР 1284, 307г.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Нужен реферат?

Полезное


Смотреть что такое "писатисѧ" в других словарях:

  • отъписатисѧ — ОТЪПИ|САТИСѦ (2*), ШОУСѦ, ШЕТЬСѦ гл. Отказаться письменно: митрополитъ… повелѣ Николѣ Грьчину ѿписатисѧ землѣ Русьстѣи. и постави… Луку еп(с)пмъ Ростову. ЛЛ 1377, 132 об. (1185); Иѡа(н) еп(с)пъ Суждальскыи ѿписасѧ еп(с)пьи все˫а землѧ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»